Comunicat 31 – 25 de març de 2021

DIUMENGE CELEBREM EL NOSTRE SEGON ANIVERSARI  TALLANT LA VIA AMB “EL VIA CRUCIS DE NO ÉS UN VIAL”

La Plataforma No és un vial, es un carrer! ens tornem a manifestar participant a les accions de carrer de la #RevoltaVeïnal, que té lloc a diverses localitats catalanes per promoure la desaparició de les falses i anacròniques carreteres urbanes com la nostra. A més, amb la iniciativa “El Via Crucis de No és un vial” celebrarem els dos anys d’aniversari de la creació de la Plataforma.

A Olot, la #RevoltaVeïnal tindrà lloc a l’avinguda de Sant Jordi, des del pont del Consum i el carrer de Portbou fins a la carretera de Santa Pau. Durant dues hores, des de les 11:30h fins a les 13:30h, tot el tram serà només per les persones, que seguint les mesures de seguretat que obliga la pandèmia podrem ocupar-lo per caminar, anar amb bicicleta, plantar-hi una cadira o, simplement, cridar pel dret a la salut i a una ciutat més verda. El tall serà simultani a les accions de Barcelona i de l’Hospitalet de Llobregat.

Amb motiu de la celebració del segon aniversari de la Plataforma, els veïns podran acompanyar “El Via Crucis de Noesunvial”: en diferents punts del recorregut s’aprofitarà per explicar les problemàtiques actuals del carrer, els greuges històrics que s’han patit des de fa més de 30 anys i els projectes iniciats des del moviment veïnal. La primera presentació serà davant del pont del Consum.

No és un vial continua essent de moment l’única entitat gironina adscrita al moviment #RevoltaVeïnal, potser perquè som la que té el major problema de mobilitat de tota la demarcació: la conseqüència de no disposar d’una infraestructura tan bàsica com una via de circumval·lació de la ciutat.

El trànsit que li correspondria es fa circular per uns carrers residencials amb cases a banda i banda, camins escolars, la zona est del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i dels paratges de la Moixina. La carretera de la Canya, els carrers de Zamenhoff i de Portbou, i l’avinguda de Sant Jordi conformen un vergonyós corredor de mercaderies urbà enmig d’Olot.

Camí escolar dels alumnes de l’escola Volcà Bisaroques al seu pas pel carrer de Portbou, pont del Consum i avinguda de Sant Jordi, plens de camions d’alt tonatge, exemple de la precarietat d’una via en la qual conviuen amb perillosa proximitat vehicles i persones.

La Plataforma seguim reclamant: l’eliminació del trànsit de camions d’alt tonatge dels carrers veïnals; un estudi de mobilitat urgent de l’avinguda de Sant Jordi que millori la circulació i n’apaivagui els seus efectes negatius, i la pacificació urgent de tot el tram.

Aquest diumenge cridem tota la ciutadania al gaudi del carrer. Tornarem a demostrar el que la ciutat d’Olot s’està deixant perdre en termes de tranquil·litat, seguretat i aire net, pel costum adquirit de donar prevalença absoluta als grans vehicles en el protagonisme viari. Volem mesures urgents que ens millorin les condicions de vida i redueixin l’impacte del trànsit sobre persones i habitatges.

Carrer a carrer, volem recuperar el nostre tram, i seguirem durant dos mesos més manifestant-nos cada darrer diumenge. Tothom és convidat a participar-hi!